Repair Café

dimanche 13 octobre 2024

Hand in Hand met lokale gemeenschappen – Deel 3

Naast het verlenen van financiële steun aan sociale doelen, hecht Rotary Club Mechelen Opsinjoor veel belang aan de campagne ‘Handen uit de mouwen’. 

Stichtend lid, Karl Verhoeven, zet deze leuze in de praktijk om. Op dinsdagavonden trekt Karl vaak naar het Repair Café in o.a Steenokkerzeel en Haacht.

Karl : ‘Gezien de Rotary vergaderingen tijdens de pandemie on hold werden gezet, zocht ik naar een activiteit om toch nog actief bezig te kunnen zijn op dinsdagavond. Ik had al eens gehoord van het Repair Café en zag daar wel een mogelijkheid om me ten dienste te stellen.’ 

Als ingenieur is Karl natuurlijk goed geplaatst om zijn steentje aan dergelijk initiatief bij te dragen.

Karl : ‘Ik herstel zelf graag zaken. Ik deed dat al geruime tijd voor familie en vrienden. Ik weet graag hoe zaken in mekaar zitten.’ 

‘Ik herstel alles wat binnenkomt : steps, broodmachines, koffiezetapparaten, gameboys, videorecorders, cd-spelers, allerlei soorten klokken. Belangrijk is om te weten te komen wat er met het apparaat verkeerd is gelopen. Vaak gaat het om een verkeerde handeling door de eigenaar. Er is ook een groot verschil tussen goedkope en duurdere apparaten. Goedkope apparaten zijn gemakkelijk open te krijgen maar niet zo gemakkelijk om ze terug in mekaar te krijgen. Gelukkig is de nieuwe Europese regeling zo dat nieuwe apparaten moeten herstelbaar zijn.’

Karl bezoekt een drietal keer per maand een Repair Café. Er is ook één keer per maand een zoom meeting met clubs verder weg. Op die manier is er kennisoverdracht met specialismen waar ze in Steenokkerzeel minder mee vertrouwd zijn.

Drijvende kracht achter het Repair Café in Steenokkerzeel is Herwig Van den Bosch.

Herwig : Als elektrotechnicus ben ik altijd wel geïnteresseerd geweest in toestellen repareren. Via een vriend in Kortenberg ben ik in contact gekomen met het concept. Ik heb daar enkele jaren meegewerkt en voelde de noodzaak om iets dergelijks in Steenokkerzeel te beginnen. Ik ben zeer milieubewust en vind dat we iets kunnen doen aan onze wegwerpmaatschappij door toestellen te herstellen. Bovendien is dit een zeer sociale plek waar mensen, onder het voorwendsel van een defect apparaat, een praatje kunnen komen doen.

Het Repair Café is zelf bedruipend. Wie een herstelling binnenbrengt kan een kleine bijdrage geven. Daar kunnen dan wisselstukken mee worden aangekocht.

Herwig : Het lokaal mogen we gratis gebruiken  van de gemeente en we worden ook gesponsord door de Communale voor Afvalverwerking. Op het containerpark mogen we gaan halen wat we nodig hebben. Verder beschikken we over een uitgebreide stock van klein materiaal.

In een Repair Café is het de bedoeling dat de herstelling  gebeurt in samenwerking met de klant. Ook al heb je 2 linkse handen, de betrokkenheid van de klant blijft belangrijk.

Herwig beschikt over een lijst van een 60-tal medewerkers waar hij beroep kan op doen.

Het Repair Café past perfect in het kader van duurzaamheid, waar ook onze Rotary Club voor staat. 

Herwig : Het lijkt een druppel op een hete plaat, maar we hebben door de jaren heen al honderden mensen gesensibiliseerd over de nadelen van de wegwerpmaatschappij. Verder is het een sociaal gebeuren waar mensen bij elkaar komen voor een praatje. We werken ook samen met Fedasil hier wat verder op. Ofwel gaan we daar ter plaatse herstellen, of komen jongeren naar ons toe om mee te helpen herstellen.

Herwig Van den Bosch