Mijn ervaring als Rotary scholar in London

Donnerstag, 16. November 2023

Isaura

Ik heb de ongelooflijke kans gekregen om in 2022-2023 een jaar aan de London School of Economics and Political Science (LSE) te mogen studeren met een Global Scholarship van Rotary International. Ik droomde al sinds lange tijd om in het buitenland te studeren, en dat had ik niet kunnen doen zonder deze beurs. Mijn interesse voor mens, maatschappij, economie met klimaat als rode draad doorheen al deze thema’s, overtuigden me om sociale geografie te studeren.

Dit sloot ook goed aan op mijn voorstudie in sociaal-economische wetenschappen; de meer ruimtelijke blik van sociale geografie geeft een ander waardevol perspectief op mijn reeds sociaal-economische blik. De master die ik uiteindelijk behaald hebt, “Human Geography and Urban Studies”, was een onderzoeksmaster. Dit betekent dat er een sterkere nadruk ligt op methodologische vakken. Zo heb ik zowel mijn kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden aangescherpt met een vak computer programmeren, etnografie en GIS (wat neerkomt op kaartjes maken), omdat ik ook graag in onderzoek verder wilde. Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen als mandaatassistent (assistent en doctoraat gecombineerd) aan de Universiteit Antwerpen in milieueconomie, en mijn studie aan LSE is daarbij zeker een troef geweest!.

Een student zijn aan LSE was toch wel uniek. Het is een erg hoog aangeschreven universiteit en dat merk je aan het aanbod van internationale onderzoekers en professoren die lezingen en gastlessen komen geven. Verder bestaan de lessen uit veel kleinere groepjes waar er kritische discussies gevoerd worden. Ik vond het daarbij bijzonder interessant dat de groep ook zo divers en internationaal was. Zo spraken we bijvoorbeeld over infrastructuurproblemen in Delhi, en konden verschillende personen die uit Delhi kwamen hier hun meningen of ervaringen over delen. 

Londen is een gigantische stad, enorm veel te doen, enorm veel te beleven. En dus ook erg veel mensen! Ik vond het daarom ook superfijn om scholar te zijn bij Rotary, omdat ik zo toch een contactpersoon had. Toen ik aankwam met de Eurostar in St Pancras, ontving Adrian mij met open armen! Adrian was mijn Rotary host en was verbonden aan een lokale Rotaryclub. Bij het minste probleem, kon ik altijd rekenen op Adrian en hem bereiken. Verder heb ik ook veel andere scholars heb leren kennen. In totaal waren er zo’n 30, en enkelen daaronder zijn erg goede vrienden geworden. Het was ook fijn dat de andere scholars allemaal geëngageerde mensen waren die erg veel belang hechtte aan bijvoorbeeld het klimaat of gezondheidszorg. Ik heb ook wel eerder uitzonderlijke ervaringen opgedaan dankzij de Rotary; zo heb ik bijvoorbeeld meegelopen in de New Year’s Day Parade dat wereldwijd wordt uitgezonden. 

Last but not least, een jaar wonen in Londen was een onvergetelijke ervaring! Het was een bijzonder jaar voor het Verenigd Koninkrijk; de dood van Elizabeth en de kroning van Charles, wat ik dan ook vanop de eerste rij heb meegemaakt. Verder ben ik een enorme cultuurliefhebber; ik was dan ook elke week wel ergens aanwezig bij een theater, film of concert. Ik was ook nog nooit in het Verenigd Koninkrijk geweest en keek daarom ook enorm uit naar ‘the British experience’. Zo heb ik véél scones gegeten, hier en daar aan een pub quiz meegedaan, verschillende Sunday Roasts in lokale pubs verorberd en heel veel tijd vertoefd in boekenwinkels. Ik heb ook de ‘musts’ als Oxford, Cambridge, Bath, … bezocht. Een van de hoogtepunten was toch wel het fietsen van de Hadriaanse muur in Noord-Engeland. Mijn studie aan LSE combineren met leuke dingen doen, hier en daar een weekendje weg, dat was soms wel pittig, maar het enorm waard. Ik kan iedereen die gemotiveerd is om het te doen, alleen maar aanraden!  

Groepsfoto met alle Rotary Scholars van London

Ik in de prachtige Kew Gardens, Londen

Een van de nieuwste gebouwen op de LSE-campus in hartje Londen

De Rotary op de New Year’s Day Parade

Een boekenwinkeletalage helemaal in teken van de coronation

English High Tea met een vriendin

Fietsen langs de Hadrian Wall in het heuvelachtige Noord-Engeland